Baskılayıcı ilaçlar:
Baskılama için kullanılan ilaçların amacı temelde yumurtaların uyarılma sürecinde kontrol dışı dışında çatlamalarını önlemektir. Baskılama ilaçları 2 gruba ayırılır:
1 - GnRH agonistleri: Lucrin, Decapeptyl
2 - GnRH antagonistleri: Cetrotide, Orgalutran
Genellikle agonistler uyarıcı iğnelerden önce başlanırken antagonistlere uyarıcı iğnelerle folliküller belli bir çapa ulaştıkları zaman başlanır.
Uyarıcı iğneler:
Bunlar tedavideki en önemli ilaç grubudur. Yumurtaları uyarmak ve büyütmek için verilir. Bazıları kas içine, bazıları cilt altına uygulanmaktadır. Daha çok kullanılan ciltaltı iğneler yan etkileri az olması ve kullanım şekli kolay olmasından dolayı tercih edilir.İlaç çeşidi 2 adettir.
1 - FSH içerenler: Gonal F, Puregon, Fostimon
2 - FSH+LH (HMG) içerenler: Menogon, Menopur, Merional
Bu ilaçlar sadec iğne şeklinde olup ortalama 10 gün kullanılmaktadır. Ancak bazı hastalarda tedavi süresi değişken olup daha erken veya geç cevap alınabilmektedir. Verilen iğnenin dozu ünite olarak ifade edilir. Ortalama merkezimizde 400 ünite kullanılmaktadır. Hastaya hangi dozun verileceği yaş ancak özellikle ultrasonla belirlenen yumurtalık rezervi göz önüne alşınarak yapılmaktadır. Yumurtalıkları aşiırı duyarlı olan polikistik hastalarda günlük 150 ünite verilirken rezervi düşük hastalarda 600 üniteye kadar dozu yükseltmekteyiz. Bu iğneler kullanılırken hasta 2-3 günde bir yumurta takibi için ultrasonografi kontrolüne çağrılır. Aralıklı olarak kandaki hormon düzeyi de gelişimin değerlendirmesinde bize yararlı olduğu için tedavi süresince bu amaçla aralıklı kan alınabilmektedir.
Çatlatıcı iğneler:
Pregnyl, Ovitrelle
Yumurta uyarıcı iğneleri olurken yapılan ultrason muayenesinde, 17-18 mm çapında folliküller (yumurta kesesi) görülünce uyarıcı iğneler kesilir ve yumurta çatlatıcı iğne verilir. Bu iğneler verildikten 35 saat sonra yumurtalar toplanır. Çatlatıcı iğnelerin temel amacı yumurta olgunlaşmasına nokta koymaktır. Zamanlama kritiktir. Olgunlaşma olmadan verilen çatlatıcı çok sayıda gelişmemiş yumurta elde edilmesine yol açarken çatlatıcının geç verilmesi de elde edilen yumurta kalitesini bozmaktadır.
Yumurta Toplama Aşamasından sonra kullanılan ilaçlar:
Bu ilaçlar özellikle embriyo yerleştirme sonrası rahim zarına tutunmayı arttırmak için kullanılmaktadır. Bu grupta en önemli ilaç progesteron hormonudur (Crinone %8 vajinal jel). Gebe kalındığı zamanda devam edilen bu ilaç gebelik testi negatif gelirse test günü gebelik sağlıklı giderse de 10. haftaya kadar devam edilmektedir. Bunun yanında gerekli olduğu tartışmalı olan ancak merkezimizde faydalı olabileceğine inanılan estrojen hormonu içeren bantlarda (Climara forte veya Estraderm TTS 100) kullanılmaktadır. Ayrıca transfer sırasında kısa süreli (4 günlük) kortizon (prednol) ve antibiyotik (tetradox) ilaçlarının da tutunmayı arttırabileceğine inandığımız için önermekteyiz.