Bebeğiniz bir hindistancevizi kadardır. Bebeğiniz, başının üstünden poposuna kadar 28, cm (uzanmış konumda 43 cm) boyunda ve yaklaşık 1,5 kg ağırlığındadır. Bebek birkaç haftadır kıvrılmış pozisyondadır. Bu ay içinde bir kilo daha alacak ve sadece dokuz hafta içinde sizinle yüz yüze tanışmaya hazır olacaktır.
Her gün aşağı yukarı aynı saatte (mümkünse bebeğin en aktif olduğu zamanda) uzanın ve bebeğin hareketini hissetmenin ne kadar sürdüğünü takip edin. İdeal olarak bu süre bir saatten kısa olmalıdır, ama saatin kaç olduğuna bağlı olarak bazı kadınlar birkaç dakikada bebeği hissederler. Bir saat geçer ve herhangi bir hareket hissetmezseniz hafif bir atıştırmalık yiyin ve tekrar uzanıp deneyin. Hâlâ bir şey hissetmiyorsanız doktorunuza danışın.
Bebeğiniz bu aşamada daha az aktifse bunun sebebi sadece hareketlerinin daha az düzensiz ve daha fazla organize olmasıdır. Ayrıca uterusunuzda da birkaç hafta öncesine kıyasla pek boş alan yoktur.
Bunun sebebi, sürekli genişleyen uterusunuzun diyaframınızı akciğerlerinize bastırmasıdır. Karnınız aşağıdaysa kendinizi şanslı kabul edin–karnı yukarıda olan kadınlar çok daha zorlu zamanlar geçirir. Sürekli oflayıp pufluyorsanız yavaşlayın ve birkaç derin nefes alın. Gebeliğinizin sonlarına doğru (37 ve 38. haftalar civarı) bebeğiniz leğen kemiğine düşüp diyaframı ve akciğerlerinizi rahatlattığı için siz de rahatlayabilirsiniz.
Bakıcı, çocuk yuvası veya bir akraba – hangisini düşünüyor olursanız olun şimdiden adayları araştırmaya ve seçeneklerle görüşmeye başlayın. Tam zamanlı bakıcıya ihtiyacınız olmayacaksa bile özel durumlar için birkaç bakıcı tavsiyesi almak isteyebilirsiniz.
İkinci üç ayınızın ortasından itibaren büyük ihtimalle erken doğum sancısı belirtilerini takip etmektesiniz. Artık üçüncü üç aya girdiğinize göre Braxton Hicks kasılmaları yaşamaya başlayacaksınız. Bunlar, erken doğum kasılmalarından farklıdır ve panik yapmanıza gerek yoktur. Farkı mı? Kasılmalar düzensizse ve pozisyon değiştirdiğinizde veya dolaştığınızda kayboluyorsa büyük ihtimalle Braxton Hicks yaşamaktasınız.
Şimdiden parmak mı emiyor? Bir el yüze yaklaşırsa, bebek, bir “aranma refleksiyle” başını ileri ve geri hareket ettirerek ağzıyla başparmağını kavrayıp emmeye başlayabilir. Bu refleks doğumdan sonra bebeğin göğsü bulup kavramasına yardımcı olacaktır.